PODWÓRKA W PRZEMYŚLU ZA SYMBOLICZNĄ ZŁOTÓWKĘ, CZYLI ZA JEDEN PROCENT WARTOŚCI

dodano 2017-04-07 00:00 w kategorii: Powiatowe

Za symboliczną złotówkę  mogą wykupić tereny przylegające do bloków czy kamienic właściciele mieszkań w budynkach administrowanych przez miasto. Radni Przemyśla procedując wniosek klubu SLD Przemyśl byli w tej sprawie jednomyślni. Mieszkańcy mogą na swoim terenie zrobić altany, postawić ławeczki albo zrobić potrzebne parkingi. Miasto liczy, że też będzie miało z tego zysk, bo nie będzie musiało porządkować tych terenów.Do kupienia za symboliczną kwotę są na przykład tereny między blokami przy ulicy Biskupa Glazera 1, 3 i 5. Mieszkańcy o decyzji miasta dowiedzieli się dopiero od nas ale już mówią, że pomysł im się podoba. Tu wszystko zależy od pomysłowości przyszłych właścicieli, może powstać plac zabaw albo miejsca parkingowe, których w Przemyślu bardzo brakuje. Takie rozwiązanie już wybrała wspólnota utworzona przez mieszkańców tego bloku przy ulicy Grunwaldzkiej. Tereny w sąsiedztwie wykupiła na własność jeszcze na starych zasadach z 85-procentową bonifikatą. Dzięki takiej decyzji mieszkańcy mają gdzie parkować swoje auta.

W ciągu 7 lat decyzje o wykupie terenów podjęło 10 na 300 wspólnot. Teraz ma do tego zachęcać jeszcze niż sza cena. Ceny nawet przy 85-procentach nie były wysokie bo był to poziom kilkuset złotych natomiast, przy 99 procentach to jest tak naprawdę symboliczna złotówka.

Radni Przemyśla podjęli uchwałę jednogłośnie, a propozycję takich rozwiązań złożyli radni SLD. Radni są przekonani, że to dobre rozwiązanie bo już na korzyść zmieniły się budynki przejęte przez wspólnoty. Ich gospodarze dbają by były sprzątanie i na bieżąco remontowane.