CK OFF - Festiwal Kina Niezależnego w Przemyślu

dodano 2017-05-27 00:00 w kategorii: Powiatowe

26 i 27 maja po raz jedenasty w Centrum Kulturalnym w Przemyślu odbył się CK OFF - Festiwal Kina Niezależnego. Na dużym ekranie przez dwa dni można było zobaczyć kilkanaście bardzo interesujących propozycji. Pierwszego dnia odbył się specjalny pokaz retrospektywny dla szkół wraz z prelekcją. Dzień później odbył się pokaz konkursowy, podczas którego publiczność obejrzała 12 filmów.

Jury w składzie Beata Zarembianka, Ewa Mrówczyńska i Piotr Matwiejczyk przyznało Grand Prix oraz cztery wyróżnienia.

Grand Prix Festiwalu za przejmującą fabułę, świetną realizację, umiejętne budowanie napięcia oraz znakomite aktorstwo otrzymał film "Matka" w reżyserii Piotra Gołębiowskiego. Wyróżnienia zaś otrzymały następujące filmy: "Kurs" (reż. Kacper Anuszewski), "Romantik" (reż. Mateusz Rakowicz), "Zawieszony" (reż. Aleksandra Hildebrandt) i "Pies Shroedingera" (reż. Natalia Krawczuk).

Swoją nagrodę przyznała również publiczność. Jej największe uznanie zdobył film "Romantik” w reżyserii Mateusza Rakowicza.

Celem Festiwalu Kina Niezależnego "CK OFF" jest popularyzacja sztuki filmowej, promowanie twórczości niezależnej i miasta Przemyśla.